Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Oktoberfest w Warszawie – bawarska tradycja na Powiślu

Oktoberfest w Monachium to wydarzenie o ponad 200-letniej tradycji! Jest to największy festiwal
piwa na świecie. Jego historia sięga 1810 roku, kiedy to ślub Ludwika Bawarskiego z księżniczką
Teresą von Sachsen-Hildburghausen uświetniły wyścigi konne na łąkach nazwanych później
Theresienwiese. Od tamtej pory wydarzenie stało się nieodłącznym elementem bawarskiej kultury.
Do 1871 roku festiwal obchodzony był w październiku („Oktober”, stąd jego nazwa), a od 1872 roku
zaczyna się we wrześniu ze względu na korzystniejsze warunki pogodowe w Monachium i trwa
zazwyczaj16–18 dni.

Na Oktoberfest serwowane jest specjalne piwo Oktoberfestbier, warzone wyłącznie przez sześć
monachijskich browarów i tylko raz w roku specjalnie na tę okazję.
Warszawska edycja wydarzenia (25–28 września oraz 2–5 października), choć mniejsza, doskonale
oddaje ducha bawarskiego święta. Festiwalowy namiot przy Elektrowni Powiśle oferuje:

  • autentyczne piwo (Paulaner Oktoberfestbier), można będzie napić się piwa z litrowych kufli
    (die Maß), zgodnie z tradycją;
  • regionalne przysmaki:
  • Schweinshaxe – pieczona golonka wieprzowa, chrupiąca z zewnątrz, soczysta w
    środku;
  • Hendl – pieczony kurczak z ziołami i czosnkiem;
  • Weißwurst – biała kiełbasa z cielęciny i pietruszki, podawana z musztardą i preclem;
  • Brezn – duży, miękki precel z chrupiącą skórką;
  • Sauerkraut – kapusta kiszona, klasyczny dodatek do mięs;
  • Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana, kremowa lub na bazie bulionu;
  • Brotzeitbrettl – deska regionalnych serów, wędlin, ogórków i chleba;
  • Knödel – kluski z bułki lub ziemniaków, podawane z sosem pieczeniowym;
  • Lebkuchenherz – piernikowe serca z kolorowym lukrem i napisem;
  • Apfelstrudel – strudel jabłkowy z cynamonem i rodzynkami, często serwowany z bitą
    śmietaną;
  • muzykę na żywo, przy której można tańczyć w rytmie Schuhplattler (tradycyjnego tańca bawarskiego);
  • mini kurs: „Jak poprawnie nalać piwo z beczki (die Fass)?”;
  • tablice informacyjne o historii Oktoberfestu i kulturze Bawarii;
  • mini wykład dla studentów: „Oktoberfest jako fenomen kulturowy”;
  • naukę podstawowych zwrotów po niemiecku związanych z festiwalem (np. „Prost!”, „Noch ein Bier, bitte!”);
  • konkurs na najpiękniejszy strój bawarski;
  • zawodach w trzymaniu kufla (kto najdłużej utrzyma Maß z piwem?);
  • quizy o historii Oktoberfestu i nagrody.

Uczestnicy wydarzenia chętnie zakładają Lederhosen (panowie) i Dirndl (panie; warto zwrócić uwagę
na kokardę na fartuchu, która zdradza status związku).

Godziny otwarcia festiwalu:

  • czwartek i piątek: od 15:00 do 22:00
  • sobota: od 12:00 do 22:00
  • niedziela: od 12:00 do 20:00